مهارت مقابله با اهمال کاری یا تنبلی، جزو مهارتهایی است که، اگر به خوبی درک کنیم، احتمال موفقیت ما چندین برابر میشود.
تصور کنید همه کارهای مهم زندگیتان را، انجام میدهید. بدون به تعویق انداختن. همه ما میدانیم چه کارهایی مارا به اهدافمان نزدیکتر میکند اما چرا آن کارها را به تعویق میاندازیم؟
واقعا چرا شنبهای که قرار است، ورزش یا مطالعه را شروع کنیم، هیچوقت نمیرسد؟
نگران نباشید، در این مقاله به موضوع اهمال کاری، دلایل و راهحل های غلبه بر آن خواهیم پرداخت. پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
اهمال کاری چیست؟
به صورت خلاصه اهمال کاری (Procrastination) یعنی کاری که در زمان مشخص باید انجام شود، ولی انجام نمیشود و به تعویق انداخته میشود. اهمالکاری یا تنبلی را میتوان نقطه مقابل انضباط فردی در نظر گرفت. انضباط فردی یعنی، انجام دادن کار درست، در زمان درست، چه بخواهید و چه نخواهید. همینطور دارن هاردی میگوید انضباط فردی یعنی انجام دادن کارها زمانی که حسش را ندارید.
چرا اهمال کاری میکنیم؟(دلایل)
1.کمال طلبی منفی یا همان کامل گرایی :
گاهی اوقات برای اینکه کارمان را به بهترین شکل انجام دهیم، منتظر یک زمان و موقعیت خوب، برای شروع آن کار هستیم، و آنقدر آن کار را به عقب میاندازیم، که هیچوقت آن کار شروع نمیشود! اکثر دانش آموزان یا دانشجویان، با این مشکل روبرو هستند. مثلا دانشجویی که میخواهد برای کنکور درس بخواند، بهانههای زیادی میآورد، مثلا بگذار ابتدا کتابهای تستم تکمیل شود بعد شروع کنم. یا خانه سروصدا است، هر زمان رفتم کتابخانه درس خواندن را جدی شروع میکنم. در نهایت این فرد زمانی که دارد را از دست میدهد
2.فرار از کارها:
اکثر مواقع ما برای فرار از انجام یک کار ضروری و مهم، خود را مشغول کارهای غیرضروری میکنیم. برای مثال به جای انجام پروژههای دانشگاهی و کاری، خود را سرگرم شبکههای اجتماعی وصحبت با اطرافیان میکنیم. اما در نهایت آن کار به تعویق افتاده است.
3.برنامه ریزی غلط:
تحقیقات علمی میگوید ما با منطق خود برنامه ریزی میکنیم، و با احساس خود عمل میکنیم. نکتهای وجود دارد و آن هم این است، زمانی که درحال برنامه ریزی هستیم، ممکن است بیشتر از توان خود کار مشخص کنیم. و در حین اجرا کردن احساس ناامیدی و پوچی کنیم. پس در هنگام برنامه ریزی نسبت به این موضوع آگاه باشیم.
4.الویت بندی غلط و اهمال کاری:
موضوعی که در رابطه با برنامه ریزی خیلی مهم است، قدرت تصمیم گیری و الویت بندی کردن است. قانون 20/80 میگوید، بیست درصد کارهایی که در طول روز انجام میدهیم، هشتاد درصد نتیجه را در بر دارد. پس باید حواسمان به کارهای مهم باشد. و درست الویتبندی کنیم
5.احساس ترس و اهمال کاری:
اکثرما وقتی می خواهیم کار مهم و بزرگی انجام دهیم، ممکن است به نتیجه آن فکر کنیم. اگر احتمال شکست وجود داشته باشد، ترس تمام وجود مارا در برمیگیرد، و این فشار و احساس باعث میشود کار را به تعویق بیندازیم.
6.کارهای دقیقه نودی:
یکی از بدترین عادات افراد اهمال کار، انجام کارها در لحظات آخر یعنی دقیقه نود است. به همین دلیل این افراد معمولا، شب ها تا دیروقت بیدار میمانند تا به کارهای عقب افتاده خود برسند. مثلا دانشجویی باید برای امتحان فردایش دو فصل از کتابش را بخواند، اما در طول روز به جای انجام این کار، به کارهای غیر مهم مثل فیلم دیدن میپردازد. به همین دلیل وقت کم میآورد و برای جبرانش مجبور است شب را بیدار بماند.

برای خواندن مقاله ساخت عادت های پایدار برای رسیدن به اهداف کلیک کنید
چگونه بر اهمال کاری خود غلبه کنیم؟
1.فقط شروع کنید:
هرموقع احساس کردید الان حوصله ندارید و اگر کاری را بعدا انجام دهید بهتر است، کافی است فقط آن را شروع کنید و جلوی تعویقش را بگیرید.
2.حذف محرک های مزاحم:
عواملی که باعث پرت شدن حواسمان می شود را از خودمان دور کنیم، مثلا هنگام کار کردن موبایلمان را جایی بگذاریم که دسترسی به آن آسان نباشد.
3.خرد کردن کارها:
اگر به شما بگویند یک فیل را باید بخورید، قطعا اولین کاری که می کنید تکه تکه کردن آن فیل است. حالا اگر شما اهداف بزرگتان را به اهداف کوتاه مدت تر تبدیل کنید، دسترسی به آنها آسان تر می شود. بعضی اوقات آنقدر کارهایتان سنگین و بزرگ اند، که باعث سردرگمی شما می شود و شما انگیزه ای برای انجامش ندارید.
4.اولویت با کارهای دشوار:
روزتان را با انجام کاری شروع کنید، که اصلا علاقه ای به آن ندارید و برایتان دشوار است و کاری که از انجامش لذت می برید را به تاخیر بیاندازید. مثلا اگر قرار است هر روز یک قورباغه ی زنده را قورت بدهید، بهتر است این کار را اول صبح انجام دهید، تا با خیال راحت به کارهای دیگرتان برسید. پیشنهاد می کنم کتاب قورباغه ات را قورت بده، اثر برایان تریسی را در این باره مطالعه کنید.
5.برنامه ریزی مناسب:
باید برنامه ریزیتان را طوری تنظیم کنید که متناسب با تواناییتان باشد، اگر سنگین و غیر قابل اجرا باشد قطعا شما را دچار اهمال کاری می کند.
6.فکر کردن به نتیجه:
به نتایج اهمال کاری فکر کنید و خودتان را در موقعیتی تصور کنید که با اضطراب و عذاب وجدان، مشغول انجام کار عقب افتاده اتان هستید.
7.پاداش به خود:
زمانی که بخشی از کار یا همه ی آن را انجام دادید، به خودتان جایزه بدهید. مثلا وقتی یک فصل از کتابی که باید می خواندید را تمام کردید، خوراکی مورد علاقه تان را بخورید یا با دوستتان صحبت کنید یا هر کاری که باعث شادیتان می شود را انجام دهید، این پاداش ها باعث بالا رفتن انگیزه تان می شود.
تفاوت اهمال کاری با تنبلی در چیست ؟
افراد اهمال کار، کارهایی دارند که در بیشتر اوقات آنها را پشت گوش میاندازند و به لحظات آخر موکول میکنند. اما افراد تنبل در واقع هیچ کار خاصی انجام نمیدهند و با این موضوع هیچ مشکلی ندارند، ولی اهمال کاران دوست دارند به پیشرفت و رشد برسند. برای مثال فردی که هر روز ساعت 12ظهر از خواب بیدار شود و زیر بار مسئولیت زندگی نرود و هیچ تلاش خاصی، برای رشد خود نکند تنبل است. از طرفی ممکن است فردی پزشک باشد و هر روز ساعت 7 صبح به مطبش برود و در روز چندین کار را انجام دهد، اما تا به حال 8 بار کلاس زبان ثبت نام کرده و نیمه کاره رها کرده است و یک سال است که، تصمیم دارد رژیم بگیرد ولی هنوز اقدامی نکرده ، این فرد تنبل نیست ولی اهمال کار است.
و در آخر لازم است بدانید که، همهی ما ممکن است هر از گاهی بعضی از کارهایمان را به تأخیر بیندازیم. اما افراد اهمال کار به طور افراطی گرفتار این تعویق میباشند، زیرا اهمال کاری و عقب انداختن کار یک خوشحالی لحظهای به ما میدهد و لذت بخش میباشد. امیدواریم که با خواندن این مقاله و تکنیک های گفته شده از این گرفتاری خلاص شوید.
محمدمهدی کهنمویی